0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Zimné pneumatiky | Novinky sezóny 2023 | AutoObuv.sk | Jazdím pohodlne

26. okt'23
Leto sa nám definitívne skončilo a aj keď teplé počasie pretrváva aj počas jesenných mesiacov, treba myslieť na vhodné pneumatiky do chladného počasia.

 Celoročné pneumatiky zažívajú vzostup a čoraz viac vodičov sa rozhodne pre túto možnosť. Pre niektorých to samozrejme môže byť dobrá voľba ale je dôležité premyslieť si kúpu celoročných pneumatík vopred. Pre vodičov, ktorí sú si vedomí nástrah zimných mesiacov a jazdia často a rôzne trate je jednoznačná voľba zimných pneumatík.

Kedy sú vhodné celoročné a kedy zimné pneumatiky ?

V tejto otázke sa výrobcovia pneumatík zhodujú:

Ak jazdíte v miernom podnebí, kde teplota často neklesá pod 7°C a nie sú časté námrazy na ceste a zľadovatený sneh, odporúčajú celoročné pneumatiky. Dôležitá je aj podmienka, že si viete odoprieť jazdu autom ak Vás zaskočí husté sneženie alebo musíte ísť do regiónu kde nevládne náročné zimné podnebie.

Zimné pneumatiky sú naopak vhodné pre tých vodičov, ktorí žijú v regióne kde počas zimy teplota klesá väčšinu dní pod 7°C, jazdia v zimných mesiacoch dlhé trate, často prechádzajú cez rôzne regióny a nemôžu si dovoliť odstaviť auto keď je na cestách sneh alebo zľadovatený povrch.

Ak sa zamýšľate nad prechodom zo zimných pneumatík na celoročné pneumatiky, odporúčame poradiť sa predtým s vaším pneuservisom alebo eshopom. Seriózny pneuservis aj webshop má kvalifikovaných ľudí, ktorí Vám budú vedieť poradiť na základe informácií a vašom vozidle, mieste bydliska, jazdeckého štýlu a ciest, po ktorých jazdíte.

Záleží pri výbere pneumatík na akom aute jazdím ?

Samozrejme a ešte ako. Niekedy bolo auto so 75kW, na našich cestách, super rýchlym športiakom. Dnes by ho predbehlo aj malé elektrické auto. Okrem toho pribudli na cestách SUV rôznych kategórií, hybridné a elektrické autá. Jazdíme oveľa rýchlejšie a nebezpečnejšie ako kedysi. Niektoré autá majú rôzne rozmery pneumatík na prednej a zadnej náprave. Toto a ešte ďalšie vlastnosti sú dôvodmi, prečo máme toľko rozmerov pneumatík. Preto je dôležité aby ste pri výbere pneumatík dodržiavali rozmery predpísané vo veľkom technickom preukaze.

Ak ste si kúpili jazdené vozidlo, nespoliehajte sa na rozmer pneumatík, ktoré sú na aute. Vždy si preverte rozmer v technickom preukaze.

Novinky na zimnú sezónu 2023

Vybrali sme novinky od renomovaných výrobcov, ktoré Vás určite nesklamú ak sa pre niektorú rozhodnete.

Continental AllSeasonContact 2

Bridgestone TuranzaAllSeason 6

Nokian Tyres Snowproof 1

Nokian Tyres Snowproof 2

Nokian Tyres Snowproof 2 SUV

GoodYearUltragripPerformance 3

 

Continental AllSeasonContact 2

 

Continental patrí medzi výrobcov, ktorí hneď na začiatku upozorňujú, že ich celoročná pneumatika nie je zimná a nie je vhodná do náročnejších podmienok. Napriek tomu AllSeasonContact 2 obsadil 2.miesto v test AutoBild-u hneď za Michelin Crosslimate 2, ktorá je považovaná za najlepšiu celoročnú pneumatiku do snehu.

Clanokallseas2

AllSeasonContact 2 sa správa výborne na mokrých aj suchých cestách. Nový dezén so smerovým šípovým dizajnom je najvhodnejšou voľbou pre mokrú cestu a kašovitý sneh. Nové C-bloky v dezéne sú spojené samo-spevňujúcimi článkami po celom obvode behúňa a zabezpečujú tak vyššiu tuhosť dezénu, vďaka čomu pneumatika výborné zvláda manévrovanie pri jazde. Lamely v dezéne prešli zmenou tvaru a nie sú rovné ale zalomené čo prinieslo pneumatike väčšiu kontaktnú plochu, ktorá zlepšuje brzdenie.

Continental asc2clanok

Pre AllSeasonContact 2 bola namiešaná aj nová zmes s názvom ChiliBlend. Jedná sa o vyváženú zmes, pri ktorej Continental použil všetky poznatky získané pri výrobe svojich Chili zmesí. Nová ChiliBlend prináša vynikajúcu priľnavosť pri všetkých podmienkach a krátku brzdnú dráhu.

Dôležitým faktorom je zníženie vnútorného trenia pneumatiky čo vedie k vylepšenému valivému odporu a tým pádom k nižšej spotrebe. Pneumatika má označenie EV, čo znamená, že je vhodná aj pre elektrické vozidlá.

Bridgestone Turanza AllSeason 6

Bridgestone má s výrobou celoročných pneumatík veľké skúsenosti. Jeho novinka s názvom TuranzaAllSeason 6 má byť plnohodnotným súperom pre Michelin a Continental.

Kým dezén Continental-u má športový nádych, Bridgestone ako keby odkopíroval Crossclimate2. 

Bridgeclanok

TuranzaAllSeason 6 má za sebou aj prvý komerčný test od AutoBild kde skončila na prvom mieste s rovnakým hodnotením ako Michelin ale lepšími jazdnými vlastnosťami pri jazde na mokru. Bridgestone popracoval na opotrebení a kilometrovom dojazde a nová celoročná pneumatika je lepšia o 20% ako predchádzajúci model.

Bridgeturclanok

Ako ukázal test TuranzaAllSeason 6 má naozaj výborné jazdné vlastnosti na snehu, vode aj suchu. Bridgestone stále boduje svojou zimnou pneumatikou Blizzak LM005 a zdá sa, že chce víťaziť aj v kategórii celoročných pneumatík.

Pri výrobe použil Bridgestone technológiu ENLITEN, ktorá robí pneumatiku odolnejšou pri použití menšieho množstva hmoty pri výrobe. Pneumatiky vyrobené pomocou ENLITEN majú menšiu hmotnosť a plytšie drážky ale dlhšiu životnosť a kilometrový dojazd.

Nokian Tyres Snowproof 1

Zimná pneumatika Nokian Snowproof 1 nie je tak celkom nová pneumatika. Ide skôr o premenovanie a samozrejme vylepšenie predchádzajúceho modelu WR SnowProof.

Dizajn dezénu sa nezmenil, stále pripomína kombináciu pazúra a vlčej hlavy. Nokian je však majstrom vo vývoji zimných pneumatík a preto sa môžeme spoľahnúť, že ich pneumatiky budú v snehu jazdiť výborne.

Noksn1clanok

Snowproof 1 vyzerá na pohľad robustne. Nokian však pokračuje v novej koncepcii s názvom Alpine Sense Grip a dodal pneumatike novú zmes AlpineGrip 2.0, ktorá je ešte flexibilnejšia a dostatočne priľnavá pri rôznych zimných podmienkach.

Nokian odporúča pneumatiky Snowproof 1 všetkým mestským vodičom, ktorí si ale zajazdia aj mimo mesta. Je to pneumatika vhodná pre menšie autá po nižšiu strednú triedu. 

Nokian Tyres Snowproof 2 a Snowproof 2 SUV

Snowproof 2 je úplne nová zimná pneumatika od Nokian Tyres. Má nový vzor dezénu, ktorý  kvôli minimálnej stredovej drážke, budí dojem, ako keby niekto chytil pneumatiku do dvoch rúk a obe potočil v opačnom smere.

Nokian však vie čo robí a podľa jeho slov je Snowproof 2 tá pravá pneumatika pre obyvateľov strednej Európy. Dnešné zimné pneumatiky musia podľa fínskeho výrobcu zvládať vozidlá so silným výkonom a zabezpečiť im pohodlnú a bezpečnú jazdu na diaľnici aj na horských cestách.

Noksn2clanok

A to, podľa výrobcu Nokian, nová rada Snowproof 2 práve ponúka. Dobrý výkon a bezpečnú jazdu na snehu, v silnom daždi a na kaši v kombinácii s komfortnou jazdou na diaľniciach, v mestách alebo obciach.

Snowproof 2 prináša niekoľko noviniek:

3D lamely, pre lepšiu priľnavosť v hlbokom snehu, rozdelenie behúňa na dve časti ( Grip – lepšia priľnavosť a Handling – lepšia ovládateľnosť ) a každá z nich plní inú úlohu pri jazde, drážky Hydroflow na odvádzanie čo najväčšieho množstva vody spod pneumatiky a samozrejme novú zmes AlpineGrip 2.0 pre väčšiu flexibilitu pneumatiky.

Noksn2suvclanok

Snowproof 2 SUV má rovnaké vlastnosti a dezén ako Snowproof 2. Je však určená pre SUV vozidlá a preto má ďalšie konštrukčné zmeny - dezén pneumatiky má silnú konštrukciu a veľké ramenné bloky, ktoré zaisťujú potrebnú stabilitu pri jazde, aramidové bočnice pre vyššiu odolnosť pred poškodením, technológiu SilentDrive™, ktorá sa však bude využívať zatiaľ len pri niektorých rozmeroch.

GoodYear Ultragrip Performance 3

GoodYear si na túto zimu pripravil úplne novú zimnú pneumatiku. Upustil od vzoru nepravidelných mrožích fúzov a Performance 3 má pekný pravidelný vzor dezénu s veľkým množstvom lamiel.

Jej predchodca mal v testoch skvelé hodnotenia tak uvidíme ako na tom bude Performance 3. Vo svojom prvom teste v rozmere 225/45 R18, ktorý robil AutoBild, získala 2.miesto čo je sľubný začiatok.

Ug3novaclanok

Tak ako každý nový model aj GoodYear Ultragrip Performance 3 je podľa výrobcu a dosť lepší ako jeho predchodca. Čo sa zlepšilo:

Zvýšila sa výkonnosť na snehu – to môže byť zapríčinené obrovským množstvom lamiel v priečnom aj pozdĺžnom smere. Zámer je jasný – sneh sa lepí na sneh a zlepšuje sa priľnavosť. Ale čo na vode a suchu ? Podľa GoodYear sa podstatne zlepšili aj jazdné vlastnosti na vode a to kvôli otvoreným bočným drážkam, ktoré sú schopné vytláčať veľké množstvo vody. GoodYear uvádza aj zlepšenie brzdenia, ale hlavne na snehu. To dáva logiku nakoľko je v dezéne také obrovské množstvo lamiel.

G3novaclanok

Vodiči, ktorí si zvolia Goodyear Ultragrip Performance 3 ako svoju zimnú pneumatiku určite budú spokojní. Je dostupná pre osobné aj SUV vozidlá.

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky