0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Pneumatiky pre elektrické auto | Čo by ste mali vedieť

28. máj'24

Kúpiť elektrické vozidlo (EV) ak ste doteraz jazdili so spaľovacím motorom a manuálnou prevodovkou, je ako prejsť z tlačidlového telefónu na smartfón. Aj jeden aj druhý slúži na prepravu z bodu A do bodu B ale jeho ovládanie a starostlivosť o neho je rozdielna. Napriek tomu, že veľa tradičných súčiastok už v EV nie je potrebná ( filter, olej a pod. ), pneumatiky sú stále jednou z najdôležitejších súčastí elektrického auta.

Nabijanie vozidla

Pri vývoji nového auta sa berie ohľad aj na pneumatiky a práve preto výrobca ku každému modelu vozidla odporúča také pneumatiky, ktoré mu poskytnú optimálny výkon, komfort, bezpečnosť a účinnosť. Pri elektromobiloch je používanie správnych pneumatík ešte dôležitejšie ako pri autách so spaľovacími motormi.

Ako sa líšia pneumatiky pre elektromobily ?

Porovnaním vonkajšieho vzhľadu pneumatík by sme veľké rozdiely nenašli. Nie všetci výrobcovia ponúkajú radu pneumatík špeciálne navrhnutú pre elektrické autá. Aktuálnym trendom je úprava už existujúcich dezénov. Takéto pneumatiky majú okrem klasických identifikačných prvkov, na bočnici pneumatiky, aj skratky, z ktorých je jednoznačné, že sú vhodné pre elektromobily. Väčšinou je to skratka „EV“ ale napríklad Pirelli používa vlastné označenie „Elect“.

Keďže elektrické autá sa používajú na rovnakých povrchoch a za rovnakého počasia ako pri spaľovacích motoroch, zmena dezénu nie je až taká potrebná. Dôležitá je zmena technológií pri výrobe, vzhľadom k tomu že EV sú konštrukčne odlišné. Zmeny sa museli vykonať kvôli štyrom faktorom:

  • valivý odpor
  • hlučnosť
  • zaťaženie
  • rekuperácia pri brzdení

Hankook iON spotreba pneumatiky

Valivý odpor – opotrebenie – spotreba

Pravdepodobne najdôležitejší faktor pre vodičov. Sieť tankovacích staníc na Slovensku nie je taká hustá a kvalitná aby sme pred jazdou z Košíc do Bratislavy neboli nervózni kde budeme tankovať a kedy dorazíme. Dojazd elektromobilu je určite jedna z prvých informácií, ktorú si kupujúci zisťuje.

Valivý odpor má priamu súvislosť so spotrebou aj opotrebením. Bohužiaľ často je to na úkor priľnavosti. Ak by ste totiž chceli mať úplne optimálny (teda čo najmenší) valivý odpor, musela by sa pneumatika dotýkať povrchu čo najmenej. A to nie je možné. Preto výrobcovia hľadajú vhodné kombinácie gumovej zmesi a dezénu a snažia sa dosiahnuť zlatú strednú cestu.

Kým pri spaľovacom motore vodičov netrápi dojazd, veď v prípade potreby necháte auto na parkovisku a natankujete do bandasky, pri elektromobile niekedy zaváži aj 5-10km. Batérie si totiž dokážete vybiť aj používaním takých funkcií, ktoré Vám spotrebu pri spaľovacom motore neovplyvnia – elektrické okná, autorádio, osvetlenie atď..

Opotrebenie pneumatík je pri elektrických vozidlách rýchlejšie. Napomáha tomu väčšia hmotnosť vozidla, samotná konštrukcia – rozmiestnenie batérií, vyšší okamžitý krútiaci moment a kratší reakčný čas pri brzdení. Práve preto sa pri každej servisnej prehliadke odporúča geometria.

Zaťaženie

Hmotnosť elektromobilu je vyššia kvôli vyššiemu počtu akumulátorov. Predpokladáme, že do budúcna sa to upraví a budú sa vyvíjať nové a ľahšie batérie. Zatiaľ však musíme používať to čo je a „to“ predstavuje veľkú hmotnosť, kvôli ktorej musia byť pneumatiky konštruované pre vyššiu záťaž ako boli doteraz. Preto majú pneumatiky pre EV zosilnené bočnice, ktoré napomáhajú udržiavať stály tvar a tuhosť – samozrejme pri dodržiavaní správnych tlakov pri hustení.

Rekuperácia pri brzdení

Mnoho elektromobilov má brzdové systémy s rekuperáciou energie ( premenou kinetickej na elektrickú ). Ide o dobíjanie batérií počas jazdy, čím viete získať cenné kilometre naviac. Keďže rekuperácia sa aplikuje pri brzdení, opäť tu hraje veľkú úlohu priľnavosť a trakcia.

Hlučnosť

Nepríjemný zvuk odvaľovania pneumatík po vozovke môžete odstrániť dvoma spôsobmi – pridaním hlasitosti na autorádiu ? alebo používať kvalitné pneumatiky. Samozrejme vstupuje do toho aj zloženie asfaltu alebo iné zloženie povrchu vozovky. Väčšina ciest má ale na povrchu asfalt a hlučná pneumatika Vám v elektrickom aute vie pokaziť komfort pri jazde. Elektrické autá sú na hlučnosť citlivejšie, preto sa pri výrobe pneumatík pre EV používajú technológie potlačujúce hluk.Electric car

Ako postupovať keď si prvýkrát chcete kúpiť pneumatiky pre elektrické auto ?

Overte si správny rozmer a indexy pneumatiky vo veľkom technickom preukaze – len správne zvolené pneumatiky budú optimálne fungovať na vašom aute. Niekedy sú dôležité detaily. Napr.:

Pre cca 90% modelov TESLA sú v prvovýrobe montovaná pneumatiky Michelin, Hankook a Pirelli.

Pre niektoré z nich sú potrebné pneumatiky pre Teslu T0. Toto označenie homologizácie je extrémne dôležité, pretože pneumatiky sú tvarované a vyvíjané pre konkrétne vozidlo na konkrétne disky . Ak si kúpite pneumatiky rovnakých rozmerov ale bez označenia T0, nebudú Vám pneumatiky na diskoch sedieť a hrozí ich vyzutie počas jazdy.

Nekupujte pneumatiky bez poradenstva – napísali by sme, že aspoň pri prvom kupovaní pneumatík, ale keďže sa jedná o pneumatiky, ktoré sú v podstate v štádiu vývoja, určite sa o 3-4 roky budú vyrábať odlišne a s inou technológiou ako v súčasnosti.

Vyvarujte sa lacnej triede pneumatík – táto rada je určená najmä majiteľom veľkých a ťažších elektromobilov. Práve pri týchto triedach EV je veľmi dôležitá kvalita pneumatík. Majú väčší výkon, vyššiu hmotnosť a potrebujú naozaj dobré pneumatiky, na ktoré sa môžu spoľahnúť.

Pneumatiky si môžete kúpiť v pneuservise alebo eshope. Môžete si vyžiadať aj ponuku v predajni automobilov, ale pravdepodobne Vám ponúknu jednu maximálne dve značky, keďže väčšinou spolupracujú s menším počtom dodávateľov alebo sú zameraní na konkrétnu značku.

Dobrý pneuservis a eshop, ktorí zamestnávajú na predaj kvalifikovaných ľudí, Vám poradia najlepšie. Určite ich často oslovujú zákazníci s požiadavkami na ponuku a preto majú najväčší rozhľad a skúsenosti. A tiež spolupracujú s viacerými dodávateľmi, takže Vám vedia zabezpečiť pneumatiky v najrýchlejšom termíne a dobrej cene.

Pneumatiky pre ev

Ktoré sú najlepšie pneumatiky pre elektrické autá?

Na základe jazdných vlastností, recenzií a technických informácii Vám odporúčame tieto letné a zimné pneumatiky pre EV:

Štandardné dezény, ktoré sú v ponuke pre vozidlá so spaľovacími motormi ale sú vhodné aj pre elektrické autá:

  • Nokian Tyres  Seasonproof 1, Powerproof 1 a Wetproof 1 - Electric Fit
  • Hankook  Ventus Prime, EVO a iON
  • Bridgestone Turanza 6 - označenie ENLITEN
  • Michelin Alpin 5 a Alpin 6, Crossclimate 2 a Pilot Sport - označenie EV
  • Pirelli Sottozero 3, Scorpion Winter a Pzero E, Pzero Winter - označenie ELECT
  • Goodyear UltraGrip Performance a Asymmetric - označenie EV
  • Continental EcoContact 6 a TS870 - označenie EV
  • Yokohama Bluearth a Advan - označenie E+

Predaj elektrických áut stúpa a je to vidieť aj na našich cestách. Stále sú však v štádiu vyvíjania a vylepšovania. Platí to aj pre pneumatiky. V priebehu budúcnosti sa však stanú štandardom a výrobcovia vychytajú všetky nedostatky, podobne ako to bolo pri spaľovacích motoroch. Aj výrobcovia pneumatík budú mať viac informácií, ktoré doteraz zhromažďovali najmä z motoristického športu ako je napr. Formula E – najprv Michelin a teraz Hankook, ktorý sa stal výhradným dodávateľom pneumatík pre tento motoristický šport.

 

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky