0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Stručný prehľad noviniek zimných pneumatík 2018/2019

09. okt'18

Zimné pneumatiky, Novinky 2018/2019

Každoročný rýchly súhrn noviniek nám pre tento rok veľa práce nedal. Výrobcovia vo väčšine ostali pri starších, možno osvedčených dezénoch, a inovácie s technologickými novinkami si zrejme nechali na leto 2019, ktoré má byť veľmi rušné, čo sa nových dezénov týka. Predsa ale pár noviniek priniesli a nižšie v článku si ich trochu rozoberieme.

Central1

V Európe je vysoký rast predaja SUV a s tým je spojený dopyt po väčších rozmeroch pneumatík. Špičkový výrobca Hankook preto našiel priestor v portfóliu a priniesol nový dezén Winter i*cept X, stvorený pre SUV automobily.

Hankook Winter i*cept X

X1

Pneumatiky i*cept X prinášajú nový štandard do zimných podmienok pre vozidlá SUV. Výrazný smerový dezén s ostrými hranami zaisťuje kultivovaný jazdný pôžitok vďaka optimalizovanému pomeru drážok a dotykovej plochy. Winter i*cept X zaručuje pre SUV vozidlá dynamické a bezpečné výkony v náročných zimných podmienkach. Novou technológiou dezénu sú multizárezy. Jamky v dezéne absorbujú vodu a zaisťujú tak priľnavosť na kašovitom snehu. Zárezy zvyšujú priľnavosť na snehu vďaka zvýšeniu počtu záberových hrán. Boky ramenných blokov v dizajne písmena "Z" rovnomerne rozkladajú tlak na celú hranu ramien. 3D štrukturovaný dizajn distribuuje tlak a zaisťuje ideálny tvar dotykovej plochy. To zaisťuje hranový efekt a zlepšuje tak ovládateľnosť na snehu. Drážky v tvare "Z" odvádzajú vodu a zabraňujú tak aquaplaningu s maximálnym brzdným účinkom.

X2

X

V bežnom segmente menších a stredných osobných automobilov ostal Hankook s osvedčeným dezénom Winter i*cept W320 Evo2.

Zimné pneumatiky Hankook W320 Winter i*cept Evo2 sú výkonné pneu pre osobné autá, ktoré poskytujú výborné vlastnosti v akýchkoľvek zimných podmienkach. Nová zmes siliky zaisťuje pneumatike nižší valivý odpor a tým pádom aj nižší hluk a zároveň šetrnosť paliva. Počas jazdy sa rozširuje plocha pneumatiky s vozovkou, čo vďaka veľkému počtu hrán znamená skvelú trakciu na snehu a ľade.

W3201

O odvod vody na snehovej kaši sa starajú široké kanáliky, čím je znížené riziko aquaplaningu. Asymetrické pneumatiky majú vonkajšiu a vnútornú stranu, kde vnútorná-inside zodpovedá za brzdenie na mokrom a zasneženom povrchu, a vonkajšia-outside strana pneumatiky za vynikajúcu ovládateľnosť na snehu.

W3202

Dezén je prepracovaný a navrhnutý tak, že každá drážka má svoj zmysel. Priečne sú na záber, kľukaté na brzdenie, 3d lamely sú na mokro a malé zárezy na ľad. Hankook sa s W320tkou pohral a stvoril špičkový dezén, ktorý je už udomácnený a osvedčený aj pre náročných.

Dlho očakávaná novinka Nokianu a nástupca asi toho najlepšieho z dezénov SUV od Fínskeho špecialistu na zimné podmienky

Nokian WR SUV 4

Pocasie

Zimné pneumatiky Nokian WR SUV4 sú horúcou novinkou pre zimnú sezónu 2018/2019. Nástupca zimného dezénu SUV 3 je dokonale prispôsobený premenlivej stredoeurópskej klíme, v ktorej sa počas zimy často striedajú tuhé mrazy s vysokými teplotami. Fínsky výrobca celkom jasne dominuje na ľade, kde majú zimné pneumatiky o 20% kratšiu brzdnú dráhu ako je priemer ostatných prémiových výrobcov.

Nokianwrsuv4

Vodou, i kašovitým snehom ľahko preniknú výrazné dezénové bloky pretkané sieťou hlbokých priečnych drážok. Vývojovo a technologicky najnovší dezén už nebude prekvapením, ale istotou, a suverénom pre náročných. Pneumatiky boli na žiadosť výrobcu podrobené záťažovým testom organizácie TUV SUD Product Service, ktoré overovali ich odolnosť voči defektom a opotrebeniu, v ktorých SUV 4 uspeli na výbornú aj vďaka aramidovým bočnicám.

Zimné pneumatiky Nokian WR SUV 4 a ich výhody

  • bezkonkurenčná brzdná dráha na ľade
  • presný handling v zákrutách
  • výborný odvod vody na kaši
  • mimoriadna odolnosť cez záťažové testy
  • aramidové bočnice proti poškodeniu

Pre klasické osobné sedany a hatchbacky ostal Nokian v predaji s dezénmy WR D3, WR D4 a vývojovo novšími WR A4 pre tých "diaľnicou rýchlejších". Kráľovnou zimných pneumatík naďalej zostáva Hakkapeliitta, ktorú fajnšmekri poznajú a nepotrebuje komentár.

Rovnako je na tom Goodyear s Ultra Grip 9, či Ultra Grip performance G1, Ultra Grip performance SUV G1, alebo celoročným Vector 4 Season Gen-2.

Bridge

Dunlop, žiadna prevratná novinka, a v predaji ostáva výborná Winter Sport 5ka, a rovnaký dezén s označením pre SUV. Fulda je spokojná so svojou Kristall control HP2 a Multi Control. Sava s Eskimo S3+ a vylepšenou zmesou Eskimo HP2 pre väčšie rozmery a Eskimo SUV2 .

Aby sme nezabudli, spomenieme u nás menej predávanú Debica s dezénom Frigo SUV2 v rozmeroch 17" a 18"

Pirelli sortiment

Pirelli s prehľadom vo svojej triede pre menšie rozmery Cinturato Winter, pre autá vyššej triedy a SUV dezény Sottozero S3 a Scorpion Winter.

Michelinalpina6

Viacerí sa tešili na novinku z dielne Michelin.

Michelin Alpin 6

Smerový dezén ľahko rozhrnie husté snehové záveje a garantuje skvelú trakciu na zamrznutej vozovke. Pokiaľ s ním vyrazíte do hôr, stúpanie do 12% sa na výkone vášho auta prakticky neprejaví. Výrobca garantuje, že gumy majú o 5,4 metra kratšiu brzdnú dráhu na snehu, ako je priemer konkurencie. Michelinu sa podarilo vytvoriť dezén s rovnakými jazdnými vlastnosťami po celú dobu užívania. Behúň sa preto skladá z niekoľko zmesí. S tým ako sa znižuje podiel siliky v jednotlivých vrstvách, pneumatika tak nestráca nič zo svojej pôvodnej priľnavosti. Spolu s opotrebením sa mení i drážkovanie. S ubývajúcim kaučukom sa pôvodné drážky rozširujú a vznikajú nové.

Zimné pneumatiky Michelin Alpin 6 a ich výhody

  • vysoký km nájazd
  • skvelý výkon po celú dobu užívania
  • krátka brzdná dráha na snehu
  • vynikajúca trakcia

Pre priaznivcov celoročných pneumatík je v ponuke už vyššie spomenutý konkurent silných hráčov, Hankook, s novým dezénom Kinergy 4S2, ktorý sa bude snažiť vyrovnať s hráčmi ako Nokian Weatherproof, Michelin CrossClimate, či Vectoru 4 season od Goodyearu.

Hankook Kinergy 4S2

Kinergy42

Kinergy4celor

Nové, vyššie spomenuté dezény zhodnotíme po sezóne, na základe Vašich recenzií a spätných odoziev, ktoré nám prinášate. Veľmi radi privítame každú reakciu na dezény, ich vlastnosti, či skúsenosti s výdržou a celkovo komfortom pneumatík. To nás posúva ďalej, pretože testy a rôzne politické zákulisné ťahy sa nevyrovnajú osobným skúsenostiam reálnych ľudí, Vás, zákazníkov.

Team AutoObuv.sk

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky