0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Zimné pneumatiky 2020/2021 - UPDATE 2022 | AutoObuv.sk | Nestarám sa o počasie

02. sep'20

Aké zimné pneumatiky? Kedy prezuť? Kde kupujete zimné pneu? Toto sú časté otázky najbližšieho chladného obdobia zodpovedných vodičov.

Čo hovorí zákon

 Zo zákona je povinnosť mať zimné pneumatiky od 1. Novembra do 31. Marca, ak je na ceste súvislá vrstva snehu a ľadu alebo námraza. Zodpovednosť ale radí prezuť v období keď teplota dosahuje 7°C a menej. V období ak je cez deň teplejšie, napríklad 14°C a večer 6°C, berte do úvahy, v akom čase jazdíte. Ak jazdíte cez deň, je lepšie počkať, ale je lepšie byť pripravený, ako prekvapený. Zákon tiež hovorí o hĺbke dezénu, ktorý by mal byť minimálne 3mm. Výmena sa odporúča ak je dezén menej ako 4mm.

Ako vyberať

Mnohí tvrdia, že vybrať pneumatiky nie je veda, pozriete sa na rozmery do technického preukazu a je vybavené. My hovoríme opak. Doba kedy mal každý Favorit a Žigulák na Matadorkách skončila, dnes je každé auto iné, či výkonom, alebo jazdnými vlastnosťami. Trh pneumatík ponúka možnosti rôznych značiek, ktoré disponujú dezénmi na rôzne účely. Jednoducho povedané každý dezén je určený na niečo iné a podľa toho by mal byť výber prispôsobený na mieru. Dezény sa nelíšia len tvarom, smerovým, asymetrickým ale aj skladbou, konštrukciou a zmesou.

Odporúčame zohľadniť:

  • Aké trasy jazdíte (kratšie/dlhšie)
  • V akom prostredí (mesto/diaľnica/na horách)
  • Štýl jazdy (ekonomický/agresívny/mierny)
  • Ročný kilometrový nájazd
  • Očakávania pneumatiky
  • Akú cenu ste ochotní investovať
  • Spokojnosť s predchádzajúcim dezénom

 

Vývoj a technológie sú nezastaviteľné

Zákazník chce stále viac, a preto výrobcovia pneumatík neustále vyvíjajú kvalitnejšie dezény pre čoraz novší vozový park. Nižšie Vám stručne popíšeme niekoľkých, u nás najpredávanejších výrobcov, ktorí prišli s novinkami a nástupcami predošlých dezénov. Zdroje čerpáme z konferencií výrobcov, na ktorých sa zúčastňujeme, z testov pneumatík vo vývojových centrách a dostupných materiálov zo stránok výrobcov.

Novinky pre sezónu 2021/2022 - DOPLNENÉ

Matador MP93 Nordicca

Nexen WinGuard Snow G3

Continental TS870 a TS870P

Yokohama BluEarth Winter V906

Nové pneumatiky a dezény pre sezónu 2020/2021

Hankook W330 Winter icept Evo 3

Nokian Snowproof P

Kumho WP72

Pirelli Pzero Winter

Bridgestone DMV-3, LM005 Drive Guard – zmes, A005 Evo – zmes

Firestone Winterhawk 4

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Matador MP93 Nordicca

Najnovší dezén od Matadoru je nástupca obľúbeného predchodcu MP92. Nová MP93 prichádza s celkom novou tvárou a lepšou výkonnosťou v zime pri kontrole nad vozidlom na rozjazdenom snehu, mokrých cestách, ale aj s nižším valivým odporom s rovnomerným opotrebením - to sú zimné pneumatiky Matador MP93

 

Hlmata1

Záber na snehu

Nový dezén bol vyvinutý s vyšším počtom okrajov pre významné zlepšenie záberu vášho auta na zasnežených cestách. Každý blok a každá lamela sú navrhnuté tak, aby sa zlepšil brzdný
výkon a umožnilo sa spoľahlivé zatáčanie. To znamená bezpečnejšia a pohodlnejšia jazda

Aquaplaning

Konštrukcia drážok v tvare V so súvislou otvorenou drážkou vytvára kanáliky pre odvod vody a zvyšuje účinnosť predchádzaniu aquaplaningu. To pomáha udržať stály kontakt s vozovkou na mokrej vozovke a kašovitom snehu.

Voda

Vyšší kilometrový výkon

Rovnomerné rozloženie povrchu má za následok rovnomerné opotrebenie. Znamená to pohodlnejšiu a tichšiu jazdu s vyšším kilometrovým priebehom a nižším valivým odporom, čo má za následok nižšiu spotrebu. Pneumatiky sú efektívnejšie.

Porovnanie MP92 vs MP93 - kontakt s vozovkou

Porovnanie

Nexen WinGuard Snow G3 WH21

Novinka sezóny 20/21 juhokórejského  výrobcu Nexen predstavuje jedno z najlepších obutí v ekonomickej triede. Vďaka skvelej pružnosti a vylepšenému vzoru dezénu drží výborne na zasnežených a mokrých vozovkách. Symetrický jednoduchý tvar dezénu vyzerá nenápadne, ale jeho ostré lamely sa perfektne zarezávajú do snehu pod rôznymi uhlami a tým poskytujú výbornú stabilitu a záber pri nepriaznivom počasí.

Hlavny

V ramennej časti si môžme všimnúť širšie bloky a hlbšie drážky, ktoré slúžia na lepší odvod vody, čo chráni Vaše auto pred aquaplaningom. Zmes obsahuje o 20% viac siliky, čo sa prejavuje na lepšom zábere v snehu.

125093 FTR

Okrem jazdných vlastností a priaznivej ceny, poteší aj fakt, že pneumatiky pochádzajú z Českej Republiky zo závodu Žatec, kde má Nexen výrobu

Lamely

Štruktúra viacerých stredových ramenných lamiel zlepšuje výkon a záber.

Ramena

Predĺžená oblasť ramien zabezpečuje pevnosť a tuhosť pneumatiky.

Trakcia

Upravená "polodrážka" na ramene a strede maximalizuje trakciu na snehu

Voda

Ideálny dizajn bočnej špirálovej drážky maximalizuje rýchly odvod vody a zlepšuje výkon na ľade a snehu - Zimné pneumatiky Nexen WinGuard G3

Yokohama BluEarth Winter V906

Spoločnosť Yokohama Rubber vyvinula nové zimné pneumatiky V906 pre Európsky trh v 30tich rozmeroch. Koncept založený na "Powerful Traction" zlepšuje výkon svojej predchodkyne V905 v dvoch kľúčových oblastiach, ktoré európski vodiči považujú za dôležité pre zimné pneumatiky - výkon na snehu a odolnosť proti opotrebeniu.

2020030417tr002 2

Dezén využíva technológiu konceptu Harmony Tread Design, ktorý umiestňuje drážky, bloky a lamely do harmonického usporiadania, ktoré poskytuje vyšší výkon. Hladké drážky v tvare V účinne odvádzajú sneh a vodu, zatiaľ čo bloky Uniform pressure Blocks rovnomerne rozložené po celom vzore zvyšujú tuhosť pneumatiky a poskytujú vynikajúcu priľnavosť na všetkých zimných povrchoch.

Zmes

Zmes behúňa pneumatiky je novo vyvinutá super-bohatá zmes siliky, ktorá využíva veľké množstvo siliky na výrazné zvýšenie priľnavosti pneumatiky za mokra. Vlastná technológia miešania ART spoločnosti Yokohama Rubber, pokročilá technológia reakčného miešania výrazne zlepšuje materiály, čo zvyšuje účinnosť oxidu kremičitého.

Drazkyvoda

Medzitým jedinečná konštrukcia pneumatiky zahŕňa gumu na spodnej časti behúňa vytvárajúcu nízke teplo, ktorá si zachováva nízky valivý odpor čo znižuje spotrebu. Moderné zimné pneumaitky Yokohama V906.

Continental WinterContact TS870 a TS870P

Bezpečné riešenie navrhnuté v Nemecku si poradí s akýmkoľvek typom zimy. Nástupca dezénu TS850 a TS860 má perfektné vedenie vozidla na zasneženej alebo zľadovatelej vozovke, vynikajúcu brzdnú dráhu a efektivitu k spotrebe. Conti zmes CoolChili a nový koncept dezénu a lamiel umožňujú spoľahlivé ovládanie vďaka vypracovanej technológii, ktorá optimalizuje bzrdnú dráhu.

Tsconti

Táto pneumatika vás nenechá v štichu. Vďaka mimoriadne nízkemu valivému odporu, ktorý umožňuje  flexibilná polymérová matrica, sa môžete spoľahnúť na mimoriadne vysoký kilometrový výkon. Kedykoľvek vyvíja Continental nové zimné pneumatiky WinterContact™, dáva najvyššiu prioritu neustálemu zlepšovaniu základných bezpečnostných prvkov, ako je handling na snehu, priľnavosť na snehu a brzdenie. Okrem toho sa zameriavajú  na zlepšený výkon na mokrom a suchom povrchu, vysokú životnosť a nízky valivý odpor. A ak sú výsledky rovnako presvedčivé ako v tomto prípade, môžeme s hrdosťou hovoriť o pravom majstrovi všetkých podmienok.

Nokian Snowproof P

Nové zimné pneumatiky Nokian Snowproof P sú športovej a modernej kombinácie vysokovýkonnej ovládateľnosti a spoľahlivej zimnej priľnavosti. Nástupca špičkového, osvedčeného asymetrického dezénu WR A4, ktorý si chválili hlavne "zadokolkári" je vyskladaný ako smerový, čo je zaujímavý signál výrobcu. Každodenné situácie na cestách v zimných podmienkach, ako sú náhle zmeny jazdného pruhu a klzké cesty, sa zvládajú ľahko vďaka pokročilej trakcii, kratším brzdným dráham a zvýšenej bezpečnosti v zákrutách. Spotreba paliva bude s týmto prvotriednym dezénom vyššej triedy na výbornej úrovni a súčasne je pneumatika veľmi tichá na úrovni 69db. Dezén odhadujeme na TOP 3 favorita sezóny.

Novydezen1

SPOĽAHLIVÝ VÝKON PRE PODMIENKY V STREDNEJ EURÓPE

Zimné pneumatiky Nokian Snowproof P poskytujú bezpečnosť a efektívnosť pre chvíle, kedy ich najviac potrebujete - precíznosť a pohodlie na suchých cestách, bezpečnosť a rovnováhu pre mestské ulice a vylepšená zimná priľnavosť na zasnežených horských cestách.

Porovnaniepvs4

 

SKÚSENOSTI V ARKTICKÝCH PODMIENKACH.

Jazdenie so zimným gripom.

Výzvou môže byť zmena jazdných pruhov na odbočkách z diaľnice alebo výjazd do rušnej premávky, či pohnutie sa z križovatky kde je začínajúca poľadovica. Aby sa táto výzva vyriešila, optimalizoval sa dezén tak, aby sa rozšírila kontaktná plocha medzi pneumatikou a vozovkou. To vedie k zlepšeniu priľnavosti, logickej manipulácii a presnému riadeniu. Tiež sa prispôsobilo lamelové lano tak, aby sa zlepšilo brzdenie a zrýchlenie priľnavosti.

Hlavnytitul

 

Nová zmes Alpine Performance - kontrola a spoľahlivosť na hrane priľnavosti.

Jednou z najťažších podmienok pre manipuláciu je kašovitý sneh, najmä ak sa vyskytuje medzi jazdnými pruhmi na frekventovanej diaľnici. Aby sa zlepšili vlastnosti pneumatiky na kaši alebo mokrom povrchu, je nová gumová zmes Alpine Performance navrhnutá tak, aby zvládla široký teplotný rozsah. Táto nová zmes vyvinutá na mieru aj miernych podmienok, zvyšuje priľnavosť na mokrej vozovke bez toho, aby to ovplyvňovalo zimné vlastnosti pneumatiky. Kvalitne vyvážená.

Testoval Mika Häkkinen

Nový Nokian Snowproof P je navrhnutý pre vysokorýchlostnú jazdu v stredoeurópskej zime, takže prirodzenou voľbou by nebol nikto iný ako fínsky šampión Formula1 Mika Häkkinen. Denne využíva automobil v najtvrdších zimných podmienkach a pozná aj požiadavky temperamentného stredoeurópskeho počasia. Ako profesionálny vodič a po peknej kariére na okruhoch F1 je jeho znalosť a citlivosť na správanie pneumatík evidentná. Testovalo sa vo Fínskom Ivale na automobile Audi RS4.

Ponukarozmerovnp

Hankook W330 Winter i*cept Evo 3

Winter Premium, Zimná dokonalosť za každých podmienok

Nové zimné pneumatiky Hankook W330 Evo 3 sú nástupcom obľúbeného dezénu W320 Evo 2, ktorého výroba v niektorých rozmeroch stále beží s homologizáciou prvovýroby. Všestranná pneumatika má nielen vynikajúcu kontrolu na snehu, ale aj výborné výkony na mokrej a suchej vozovke v chladnom počasí. Smerový dezén s mohutným stredovým blokom v tvare V razí širokú stopu, čo má za následok perfektnú dynamiku a istotu jazdy. Dva široké obvodové drážky navrhnuté pre okamžitý odvod vody, zatiaľ čo 3D lamely zvyšujú stabilitu na snehu. Borovicová zmes oxidu kremičitého si poradí so zmenou počasia a teplôt, preto Vás počasie neprekvapí. Po úspešnej W320 odhadujeme, že W330 bude medzi TOP 3 favoritmi sezóny.

Textobr

Trakčná drážka na vyberanie snehu a technologické novinky dezénu

Jednosmerný dezén s tvarom krídla zlepšuje trakciu a brzdný výkon na snehu.

3D zimná lišta

Zúbkovaná zimná lamela zlepšuje brzdný výkon pri jazde v zime. Táto špeciálna lamela zvyšuje stabilitu jazdy minimalizovaním pohybu blokov.

Škára "vodovodného potrubia" umiestnená vo vnútri ramenného bloku zlepšuje výkon na mokrom povrchu efektívnym transportom vody z hlavnej drážky.

Hank3303d

Špeciálna zmes Aqua Pine

Maximalizácia priľnavosti za mokra a snehu prijatím vysoko rafinovanej živice.

Hank330voda

 Štruktúra pneumatiky

Pokročilá zmes oxidu kremičitého pre výkon na mokrej vozovke

Zmes kremíka s vysokým zaťažením poskytuje zvýšený výkon za mokra. Prírodné prísady zabezpečujú flexibilitu gumy v širokom teplotnom rozsahu.

Hank330dezen

 Aplikácia vysoko pevného oceľového drôtu

Celoplášťová oceľová vrstva zvyšuje tuhosť behúňa a udržuje priamu stabilitu aj pri vyšších rýchlostiach. Použitie špeciálnych krytov okrajov zlepšuje reakciu riadenia.

Hank330sipky

 Zvýšil sa počet káblov pásu

Dodatočné oceľové lanko na bočný pás zlepšilo manipulačný výkon.

 Dvojvrstvová výstuž z vlákien

Dvojitá štruktúra výstuže kostry zaisťuje životnosť pneumatiky a odolnosť proti nárazom.

 Vysoko pevný guľôčkový drôt

Extra vysoký ťahový zosilnený drôt zaručuje stabilitu pri jazde aj pri vyšších rýchlostiach.

Hankskladba330

Pirelli Pzero Winter

Nové zimné pneumatiky Pirelli Pzero Winter a rýchla jazda na zasnežených cestách sa pre milovníkov športových vozidiel stáva realitou. Asymetrický dezén zaistí bezchybnú priľnavosť aj v najprudších kopcoch, v najsilnejšej fujavici a v najhustejšom lejaku. V prudkých zákrutách vás podrží špeciálne upravený vzor dezénu vybavený tisíckami ostrých lamiel, ktoré zaručujú perfektnú stabilitu aj pri vysokej záťaži. Na tento dezén testovaný s Lamborghini sa dlho čakalo. V portfóliu značky kraľovalo Sottozero S3 a Scorpion Winter, ale Pzero je značka v značke. Dezén si pýta miesto v TOP 3 favorit sezóny.

Pzerowin2

 

Šliapnite na plyn a vydajte sa po zasneženej ceste v ústrety svižnej jazdy so zimnými pneumatikami Pirelli P ZERO Winter. Jej vnútorné ramená sa zaryjú do snehu a nedovolia plášťu preklzávať. Vertikálne a horizontálne lamely zase držia v zákrutách ako pribité.

Dezena1

 

Výhody zimné pneumatiky Pirelli P ZERO Winter:

 

  • Perfektná voľba pre športové vozidlá
  • Špičkový záber na snehu aj mokru
  • Perfektná priľnavosť v zákrutách
  • Skvelá ochrana proti aquaplaningu

Dezena2

Centrálne bloky gumy sa starajú hneď o niekoľko funkcií naraz. Po prvé sa vďaka pružnosti prispôsobí náhlym zmenám rýchlosti, za druhé si hravo poradí s maximálnym záberom v daždi či na roztopenom snehu.

Dezena3

Široké drážky a odvodové kanáliky zase účinne zabraňujú aquaplaningu. Dôležitá je aj unikátna zmes gumy a vystužené bočnice. Práve tým sa pneumatika hravo prispôsobí zmenám teplôt a povrchu cesty.

 

Pzerotestlambo

Doprajte si rýchlu a pohodlnú jazdu s prémiovými pneumatikami Pirelli P ZERO Winter. Ich špičkový záber na mokrej vozovke i snehu vás nesklame.

Kumho Wintercraft WP72

Nové Zimné pneumatiky Kumho Wintercraft WP72 s asymetrickým dezénom vyrobené a navrhnuté tak, aby ponúkali vynikajúce výkony za každých zimných podmienok. Dezén poskytuje účinný odvod vody a kašovitého snehu. Špeciálna nová zmes poskytuje priľnavosť na zasnežených cestách lepšie ako predchodca. Kvalitne navrhnutý dizajn umožňuje Wintercraft WP72 ponúknuť veľkú bezpečnosť bez zníženia vášho pohodlia ponúkaním tichej a pohodlnej jazdy. Celkový dizajn, ktorý ponúka zníženú brzdnú dráhu a vysoký komfort. Výhodou je pružná zmes siliky, ktorá skvele odoláva chladným podmienkam. Oproti predchádzajúcemu dezénu urobil WP72 obrovský skok vpred.

Kumhowp72cl

Ďalšie z najviac predávaných dezénov, ktoré nájdete u nás v ponuke s bezpečným a najrýchlejším dodaním, ak sú skladom do 24 hodín

Bridgestone LM005

Continental Wintercontact TS860

Pirelli Sottozero S3

Pirelli Scorpion Winter

Goodyear Ultragrip Performance +

Michelin Alpin 6

Hankook W320

Nokian Snowproof

Nokian WR D4

Nokian WR SUV4

Vredestein Wintrac Pro

Yokohama V905 Bluearth Winter

Nexen Winguard Sport 2

Fulda Kristall Control HP2

Kleber Krisalp HP3

Dunlop Winter Sport 5

Sava Eskimo HP2

Semperit Speed Grip 3

Nenašli ste správne pneumatiky pre Vás? Nevadí, zavolajte nám, napíšte email, poraďte sa cez livechat, Instagram alebo messenger Facebook. Skúsený tím technikov Vám ušije pneumatiky na mieru.

Podeľte sa o skúsenosť s pneumatikami alebo napíšte hodnotenie svojich skúseností na externom portáli www.pneumatiky.online

pomôžete tak ostatným lepšie si vybrať

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky