0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Letné pneumatiky 2018 - Novinky

AutoObuv.sk Vám každoročne ako jediný eshop s pneumatikami prinášame stručný prehľad noviniek pre blížiacu sa letnú sezónu. Oproti minulému roku, kde výrobcovia s ničím špeciálnym neprišli, a dopredávali sa zaužívané dezény, tentokrát je v ponuke viacero zaujímavých vecí, ktoré Vám priblížime. Pohľad na jednotlivé dezény sa zakladá na rôznych materiáloch od výrobcov, z odborných časopisov ale aj nášho videnia z konferencií výrobcov, na ktorých sme sa osobne zúčastnili.
Nové letné pneumatiky, alebo dezény predstavili značky Hankook, Goodyear, Kumho, Dunlop, Pirelli, Bridgestone, Michelin a nemôže chýbať ani „bratranec“ všetkých médií... Conti.


Začneme u nás najpredávanejšou značkou (u nás v eshope, pozn.red.) a tou sú letné pneumatiky Hankook. Tento kórejský výrobca má závody v Maďarsku, Číne a Kórei. Svojou špičkovou technológiou, vlastnými testovacími okruhmi pre každé počasie je čoraz obľúbenejší. Hovorí sa „kvalitu neoklameš“ aj preto si veľmi rýchlo podpísal prémiové značky ako BMW, Mercedes, Porsche atď. Pre rok 2018 prišiel s ekonomickým dezénom K435 Kinergy Eco 2, ktorý postupne nahradí svojho predchodcu K425 Kinergy Eco.

Kinergy eco2 structure

K435

Vďaka novým technológiám, novej zmesi, je oveľa úspornejšia, tichšia a má nižší valivý odpor. Rovnako by mala byť spotreba paliva na veľmi dobrej úrovni. Na tento dezén sme veľmi zvedaví, pretože staršia K425ka, ktorej výroba stále beží, bola v pomere cena/kvalita bezkonkurenčná.

Presuňme sa k samotnému najvyššiemu, ktorý sa nepotrebuje usádzať na prvých priečkach pseudotestov, letné pneumatiky Michelin.
Francúzi predstavili dva dezény. Šoféri osobných áut si užijú Pilot Primacy 4 a pre dodávky prichádzajú tak trhom žiadané celoročné Agilis Cross Climate.

520x540 mobile primacy 4

Agilis


Od Primacy 4 si výrobca sľubuje bezkonkurenčný kilometrový výkon, s dôrazom na bezpečnosť. Pneumatiky by mali excelovať predovšetkým na mokrej vozovke, kde majú v porovnaní s konkurenciou o 2,8 metra kratšiu brzdnú dráhu a to je už „veľká vec“. Starajú sa o to štyri široké drážky, ktoré nepretržite odvádzajú vodu zo stredu pneumatiky. Vďaka odolnejšej behúňovej zmesi a novému rozloženiu dezénových blokov má i opotrebená guma o 22% väčšiu plochu pre odvod vody ako jej predchodca. Výrobca obhajuje používanie pneumatiky až po zákonnú hranicu 1,6mm. Pri predstavení nového modelu na IAA spoločnosť uviedla, že dezén sa vyvýjal 3 roky. V rozmere 205 55 16 pri testovaní 80km/h mal nový dezén oproti konkurencii spomaliť auto o 0,9 metra menej a kilometrový záber by mal byť o 18tis. km vyšší. Treba brať ale do úvahy, že stále sme v rovine „testu“ a tieto zázračné parametre závisia od mnoho iných faktorov, tým hlavným je medzikus sedadla a volantu .

Dodávkari, ktorí tak radi prezúvajú sa môžu tešiť na celoročné pneumatiky Agilis. Tí, ktorí si v minulosti radi priplatili za klasický Agilis, vedia, že dezén je „nezničiteľný“ a nájazdom sa málokto pri dodávke vyrovná. Uvidíme ako sa k tomu postaví celoročný Crossclimate.

Ako šofér a človek, ktorý sa pri pneu motá už viac ako 10 rokov, vyslovím, že žiadna celoročná pneumatika sa nevyrovná zimnej alebo letnej, v brzdnej dráhe už vôbec nie a za tým si budem stáť.


Vrátime sa k zlatému stredu, na Slovensku menej preferovanej značke, ktorá ale má svoju tradíciu, kvalitu a nie je žiadny nováčik. Letné pneumatiky Kumho.
Kórejčania predstavili dva nové dezény s označením ES31 EcowingKL33 Crugen.

NP Ecowing ES31

Sidewall design

Letné pneumatiky Kumho ES31 sú ekologickým dezénom, ktorý sa napr. na britskom trhu spája so svojou vysoko výkonnou radou Ecsta. Nová pneumatika postupne nahradí model KH27 a je v rozmeroch do 17 palcov, ktorých takmer 70% nesie označenie typu B pre valivý odpor (ako čítať štítky).

Dezén je určený pre najpredávanejšie malé a stredné hatchbaky a sedany ako sú VW Polo a Golf, Audi A1, A2, A3, A4, BMW1 a 2, Peugeot 208 alebo Renault Clio a Fiat 500.

A

KL33 Crugen sú úplne nové prémiové SUV pneumatiky, ktoré ponúkajú vysoký komfort a optimálnu stabilitu riadenia. Výrobca ich označil ako celoročné turistické pneumatiky pre luxusné SUV. Okrem toho sú dezénom OEM, prvovýroba pre Kia Sorento, Hyundai Santa Fe a ďalšie. Má štvor kanálovú hlavnú drážku pre rýchly odvod vody.

Goodyear a Dunlop, bok po boku. Pre mňa úsmevná, ale možno zaujímavá novinka od tohto výrobcu. „športovci“ milujú dezény typu eagle f1 asymetric 1,2,3, prípadne Dunlopáci sport maxx, či už dezény GT, RT alebo RT2. Dezény sú doslova lepidlo na cestách. Dostávame sa do cieľa, pretože predaje SUV vozidiel stále rastú, Goodyear predstavil Eagle F1 Asymetric 3 SUVDunlop Sport Maxx RT2 SUV !!!

27803 08e739e61b3

Maxresdefault

Proste trh si to pýtal a dezény s jemne športovou silikou.... ok mega športovou silikou s označením SUV sú na trhu. Na odozvu po sezóne sme zvedaví, pretože obidva dezény sú špičkové, aj preto si najnovšie Audi A8 zazmluvnilo Asymetric 3 ako OEM, pneu v prvovýrobe pre tento luxusný automobil. Goodyear sa na oplátku vyjadril, že je to veľké ocenenie pre ich vývojarov a značku ako takú.

Dovolím si tvrdiť, že zmesi SUV budú trošku „voľnejšie“ , ale to ukáže až samotná skúsenosť šoférov, zákazníkov. Týchto recenzií sa nevieme dočkať.


Pirelli, taliansky výrobca pokračuje s tradičným Cinturato P7 Blue, kde je vylepšená zmes. Špičkový dezén s historickým menom, ale najnovšími technológiami a „zelenou“ zmesou, šetrnou k životnému prostrediu.

Keď sa tak zamyslím nad novodobými názvami ako sú Eko, Blue, Green, Climate, eLine a podobne, tak je to krásne. Šetríme si planétu, ale málokto si položil otázku, prečo dnešné pneumatiky nevydržia 6-7 rokov, ako to bolo v minulosti. Logicky nevydržia. Dezény už nemajú 8-9mm, veľká plocha je doslova hladká, a eko silika nahrádza to čo pneumatiky držalo pokope.. odpovedzte si sami.

Pirelli cinturato all season plus

Alterrain

Na trh prichádza tiež agresívna terénna pneumatika Scorpion All Terrain Plusceloročný dezén Cinturato All Season Plus, ktorý okrem bezpečia zaisťuje vodičom i mimoriadne pohodlnú jazdu. Dizajn pneumatiky je veľmi pekný, smerový dezén s výrazným stredovým rebrom a veľkým množstvom priečnych drážok efektívne odvádza vodu a vďaka tomu disponuje mimoriadnou ochranou voči aquaplaningu. Jemné drážkovanie dezénu zlepšuje chovanie sa na suchu a vôbec sa nezhoršuje valivý odpor. Vylepšená zmes netvrdne pri mrazoch a neprehrieva sa.

Pirelli ponúklo novinky na všetkých frontoch, uvidíme po sezóne ako sa nové „plus zmesy“ osvedčia a čakáme Plus aj na kráľovnej dezénov, Pzero.

Pneumatiky Bridgestone. Dlhšie sa očakával nástupca T001 evo a tým je nový dezén pre rok 2018 Turanza T005, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre Európsky trh. Exceluje pri jazde na mokrej vozovke, kde patrí podľa výrobcu a jeho testovaní medzi najlepšie pneumatiky vôbec. Vysoké množstvo priečnych lamiel v kombinácii so širokými obvodovými drážkami veľmi rýchlo odvádza vodu, tým je zabezpečená ochrana pred aquaplaningom. Oproti predchodcovi by mala mať o 10% vyšší kilometrový výkon, výbornú trakciu a nižší valivý odpor, čím klesá aj spotreba. Nová zmes obsahuje polymer NanoPro-Tech a vysoký podiel siliky. Dezén sa môže pochváliť známkou A pri priľnavosti na mokrej vozovke.

64357 bridgestone prezentuje nowa opone turanza 1

Continental ostáva pri svojich osvedčených dezénoch, ale ako jeho konkurenti prišiel s celoročným dezénom. Tým je All Season Contact. S výrobou celoročnej pneumatiky dlho váhal a dal si na čas. Výsledok však podľa výrobcu stojí za to. Dokonale spojuje najlepšie vlastnosti letných a zimných pneumatík. Pneumatika prebrala technológiu od najnovších modelov Conti, smerový dezén zo zimnej edície a k vytvoreniu menšieho počtu lomov dezénu sa inšpiroval od letných pneumatík. Pneumatiky obsahujú zmes Cool Chili Winter Contact TS860 s vysokým podielom siliky si zachová trakciu aj v tuhej zime.

CONTINENTAL ALL SEASON CONTACT LZ ostatných u nás bežne predávaných značiek nevznikla žiadna novinka, Matador ostáva s Hectorou 3, Barum s Bravurisom 3HM, Toyo, Vredestein, Falken, Nexen ostávajú u svojich minuloročných dezénoch, rovnako ako Letné pneumatiky Nokian s radou zLine, Line, iLine, eLine 2 a ďalšími. Z konferencie výrobcu Nokian, na ktorej sme sa tiež zúčastnili prišla informácia, že Fíni prídu s letnou novinkou pre sezónu 2019, a pre tých, ktorí majú radi dátumy na pneumatikách, áno, letné novinky sa budú vyrábať v zime 2018 :)

Zhrnutie - Letné pneumatiky - Novinky pre sezónu 2018

  • Hankook

  • K435 Kinergy Eco 2
  • Dunlop

  • Sport Maxx RT2 SUV
  • Goodyear

  • Eagle Asymetric 3 SUV
  • Kumho

  • ES31 Ecowing
  • KL33 Crugen
  • Pirelli

  • Cinturato P7 Blue (nová zmes)
  • Scorpion Zero All Season
  • Scorpion Allterrain Plus
  • Cinturato Allseason Plus
  • Continental

  • Allseason Contact
  • Bridgestone

  • Turanza T005
  • Michelin

  • Pilot Primacy 4
  • Agilis Crossclimate

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky