0918 227 808  (Po-Pia: 09:00-12:00, 13:00-16:00)

Letné pneumatiky - Novinky sezóny 2022 | AutoObuv.sk | Jazdím bezpečne

17. mar'22

Aké letné pneumatiky? Kedy prezuť? Kde kupujete letné pneu? Toto sú časté otázky zodpovedných vodičov na konci zimy pred letnou sezónou.

Čo hovorí zákon

 Zo zákona je povinnosť mať zimné pneumatiky do 31. Marca, ak je na ceste súvislá vrstva snehu a ľadu alebo námraza. Zákon tiež hovorí, že hĺbka dezénu letných pneumatík, by mala byť minimálne 1,6 mm. Výmena sa odporúča ak má dezén menej ako 3 mm. Drážky a výstupky v dezéne sú pre trakciu mimoriadne dôležité a čím je dezén vyšší, tým je nižšie riziko aquaplaningu.

Ako vyberať

Mnohí tvrdia, že vybrať pneumatiky nie je veda, pozriete sa na rozmery do technického preukazu a je vybavené. My hovoríme opak. Doba kedy mal každý Favorit a Žigulák na Matadorkách skončila, dnes je každé auto iné, či výkonom, alebo jazdnými vlastnosťami. Trh pneumatík ponúka možnosti rôznych značiek, ktoré disponujú dezénmi na rôzne účely. Jednoducho povedané každý dezén je určený na niečo iné a podľa toho by mal byť výber prispôsobený na mieru. Dezény sa nelíšia len tvarom, smerovým, asymetrickým ale aj skladbou, konštrukciou a zmesou, komfortné, ekonomické, športovejšie.

Odporúčame zohľadniť:

  • Aké trasy jazdíte (kratšie/dlhšie)
  • V akom prostredí (mesto/diaľnica/na horách)
  • Štýl jazdy (ekonomický/agresívny/mierny)
  • Ročný kilometrový nájazd
  • Očakávania pneumatiky
  • Akú cenu ste ochotní investovať
  • Spokojnosť s predchádzajúcim dezénom

 

Vývoj a technológie sú nezastaviteľné

Zákazník chce stále viac, a preto výrobcovia pneumatík neustále vyvíjajú kvalitnejšie dezény pre čoraz novší vozový park. Nižšie Vám stručne popíšeme niekoľkých, u nás najpredávanejších výrobcov, ktorí prišli s novinkami, ktoré nahradili predchádzajúce dezény. Zdroje čerpáme z konferencií výrobcov, na ktorých sa zúčastňujeme, z testov pneumatík vo vývojových centrách po celom svete a dostupných materiálov zo stránok výrobcov.

Nové letné pneumatiky a dezény pre sezónu 2022

Goodyear         Eagle F1 Asymmetric 6

Hankook           K135 Ventus Prime 4, Ventus S1 Evo Z K129, RA30 Vantra

Kumho              Ecsta HS52, Ecsta PS71 SUV, Ecowing ES31

Nokian              Outpost AT

Continental      Sport Contact 7, UltraContact, VanContact, CrossContact RX

Michelin            Primacy 4+, Pilot Sport 5, CrossClimate Camping

Matador            Hectorra Van

Pirelli                Scorpion, Scorpion Verde Allseason SF2, Carrier All Season SF2, Pirelli Powergy

Dunlop              Grandtrek AT5

Bridgestone     Potenza Sport, Weather Control A005 Evo, Duravis AllSeason

Firestone          VanHawk Multiseason

Fortune             FSR 802

BFGoodrich      Activan 4S

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Najnovší člen rodiny Eagle F1. Tieto letné pneumatiky ponúkajú ultra vysoký výkon na mokrej aj suchej vozovke, čo znamená, že budete pripravení na všetko. Dezén bol vyvíjaný pre všetky typy áut, sedany, hatchbacky, kompaktné športové a elektrické vozidlá. Asymmetric 6 zaviedla novú technológiu na zlepšenie priamej priľnavosti bez kompromisov v oblasti valivého odporu. Vďaka mnohým prelomovým prvkom Vám pneumatiky doručia istotu pri brzdných vlastnostiach na mokrom povrchu a stabilnú ovládateľnosť. Rovnako potešia výkonom na suchu.

Hlavnygooblog

Vzor potláčajúci hluk by mal zabezpečiť tichší chod ako u predchodcu Asymmetric 5, ktorého výroba stále beží. Technológia kontaktných náplastí zvyšuje veľkosť kontaktnej plochy, ktorá sa prispôsobuje zmenám zaťaženia a zlepšuje kontakt medzi gumou a asfaltom. Živica použitá v zmesi, pomáha zlepšovať valivý odpor a poskytuje vodičovi lepšiu odozvu pri extrémnych manévroch, čím je jazda bezpečnejšia a pohodlnejšia. Goodyear spolupracuje s poprednými OEM výrobcami na presadzovaní ďalšej generácie mobility, preto aj Asymmetric 6  vyhovuje požiadavkám elektrických vozidiel. Dostupné v rozmeroch od 205-275 s profilom od 35-55 a priemeroch od 17-21".

Hankook K135 Ventus Prime 4

Veľmi obľúbený letný komfortný dezén z portfólia Ventus Prime prináša nové technológie ako Low Noise, ktorá zabezpečuje nízku hlučnosť, vďaka použitiu klinového tvaru 3D-klin, ktorý uplatňuje prvky bezdozvukovej komory. ZigZag 3D Trend, ktorá zvyšuje trakčnú silu a výkon na suchej vozovke a špeciálna zmes High mileage, ktorá produkuje menší valivý odporTáto "zelená" matica poskytuje lepšie prepojenie s vyšším množstvom oxidu kremičitého, čo zvyšuje výkonnosť na mokrom povrchu a znižuje opotrebenie.

Blogk135ka

Predchodca Ventus Prime 3 boli letné pneumatiky v základnej výbave pre vozidlá ako Audi A1, Audi A8, VW Passat, BMW 2 alebo Škoda Karoq a Mini. Víťaz mnohých testov postavil latku veľmi vysoko a preto sa očakáva že pneumatiky Ventus Prime 4 budú dosahovať vynikajúce výsledky, zlepšené brzdné vlastnosti na mokrej vozovke, dezén je komfortnejší s väčším kilometrovým nájazdom. Ideálna tuhosť dezénu s použitím veľmi pevného pásu, ktorý perfektne absorbuje otrasy, značne zvyšuje odolnosť pneumatiky. Zmes tvorí nová zlúčenina siliky, v ktorej je vysoko kvalitný oxid kremičitý vulkanizovaný pri nízkej teplote dvojnásobnou dĺžkou oproti bežným pneumatikám, to umožňuje zvýšené prelínanie molekúl, ktoré zaisťujú lepší kilometrový priebeh. Pneumatiky sú dostupné v rozmeroch od 195-255 s profilom od 40-65 a priemeroch od 16-20".

Continental SportContact 7

Keď viete, že sa na svoje pneumatiky môžete zakaždým spoľahnúť, dodá Vám to istotu. Nové letné pneumatiky SportContact 7 boli skonštruované tak, aby ste mohli bez obáv posúvať hranice jazdy ďalej a jednoducho si užívať jazdu na maximum. Poskytujú bezpečnosť a stabilitu na mokrej aj suchej vozovke. Nástupca úspešných dezénov CSC5 a CSC6 má mimoriadne mäkkú zmes BlackChili s unikátnym dezénom s perfektnou reakciou aj pri vysokých rýchlostiach.

Csc7hlavnyblog

Dokonale vyvážená interakcia tuhého dezénu "low-void" (väčšia dotyková plocha s vozovkou) a mäkká zmes BlackChili 3 prináša špičkové jazdné vlastnosti a zároveň výrazné zvýšenie kilometrového priebehu vašich pneumatík. Bez ohľadu na veľkosť vášho vozidla ponúkajú pneumatiky skvelý výkon. Ide o prvú pneumatiku vyrobenú na mieru rôznym triedam a hmotnostiam vozidiel, takže Vám SportContact 7 zaistí pocit z jazdy typický pre rodinu SportContact zakaždým keď naštartujete. Pneumatiky sú dostupné v rozmeroch od 225-335 v profiloch 25-45 a priemeroch 19-23".

Michelin Pilot Sport 5

Letné športové cestné pneumatiky Michelin Pilot Sport 5. generácie. Bude PS5 jednou z najlepších pneumatík na svete? Nová Pilot Sport 5 je o 1,7% rýchlejšia ako predchodca Pilot Sport 4 na mokrej testovacej dráhe Michelin, o 1,5% rýchlejšia pri suchej vozovke, čo sa premieta ešte do väčšej radosti z jazdy. Už sa nevieme dočkať, kedy ich vyskúšame. Pneumatiky boli vyvíjané pre dlhú životnosť a vynikajúcu kontrolu nad riadením vďaka vysokej úrovni reakcieschopnosti. Maximálnu priľnavosť a brzdný výkon na suchej a mokrej vozovke zabezpečuje nová technológia Max Touch Construction, ktorá zaisťuje rovnomerné rozloženie síl pri akcelerácii, brzdení a zatáčaní.

Pilotsport5hlavnyblog

Vďaka dlhotrvajúcej priľnavosti sa môžete spoľahnúť nad kontrolou vozidla aj pri nižšom dezéne. Technológia bočnice so zamatovým efektom Premium Touch Sidewall vytvára elegantný, matne čierny dizajn s mikrotextúrou pripominajúcou zamat. Či už ste na krátkych cestách, alebo na dlhom výlete, cestujte vždy štýlovo, pretože na detailoch záleží. Pneumatika MICHELIN Pilot Sport5 má vo výbave indikátor opotrebovania, ktorý vám umožňuje ľahko kontrolovať a sledovať stav opotrebovania pneumatiky. Dostupné v rozmeroch od 17 do 21".

Kumho Ecsta HS52

Špičkové pneumatiky rady Kumho Ecsta sú určené pre vozidlá strednej a vyššej triedy. Asymetrický dezén zaručuje stabilný výkon na suchom aj mokrom povrchu. Optimalizovaný profil pneumatiky poskytuje značný kilometrový výkon, pôsobivý komfort a pocit bezpečia. Brzdné vlastnosti a priľnavosť za každých podmienok počasia zabezpečujú 3 hlavné široké drážky a jedna vonkajšia drážka na rýchly odvod vody.

Hs52hlavnyblog

Oproti predchodcovi a víťazovi testov Auto Bild Summer Tyre Test 2021 HS51 má nová Ecsta HS52 o 13% lepšie brzdenie na mokrej vozovke, 12% na suchu, o 10% lepšiu priľnavosť a až o 30% zvýšený kilometrový nájazd v rozmere 205 55 16 91V. Vysokú úroveň dezénu zabezpečuje technológia Max Grip Resin s multi polymérmi a syntetickou gumou. 3D uzamykateľné lamely maximalizujú brzdný a trakčný výkon na mokrom a suchom povrchu. Optimálne nastavenie sklonu drážok zaručuje tichú a pohodlnú jazdu s minimálnym rizikom aquaplaningu. 3D skosenie blokov znižuje vibrácie a zabraňuje abnormálnemu opotrebeniu. Letné pneumatiky Kumho sú výbornou voľbou v pomere cena/kvalita. Vynikajú tiež estetickým dizajnom bočnice. Dostupné v rozmeroch 175-245 s profilom 45-65 a priemeroch od 14-18".

Matador Hectorra Van

Vývoj novej pneumatiky Hectorra Van bol zameraný na nízku hlučnosť, ktorú umožňuje vyvážené zloženie dezénu, optimalizované rozloženie lamiel a najlepšie kombinované pozdĺžne drážky. Vylepšená kontaktná plocha medzi behúňom a vozovkou vedie k dobrému brzdnému výkonu na suchej vozovke. Nová Hectorra Van sa tiež vyznačuje nízkym valivým odporom a odolnosťou voči opotrebovaniu. Hectorra Van používa novú generáciu zmesi s odolnosťou voči opotrebovaniu.

Matahecvanhlavnyblog

V porovnaní s predchodcom MPS 330 Maxilla 2 je Hectorra Van lepšia na suchej a mokrej vozovke, má nižší valivý odpor, je tichšia a najväčšie plus dosiahla pri životnosti dezénu (na základe testov 215 65 16C) Nová Matador Hectorra Van je špičkovo vyvážený produkt letnej Van pneumatiky, ktorý sa vyznačuje nízkou hladinou hluku, vysokou bezpečnosťou na suchu, dobrým valivým odporom a vysokou odolnosťou voči opotrebovaniu. Dostupné v rozmeroch od 165-235 s profilom 55-75 a priemeroch 14-17".

Ak ste dočítali až tu, ste niekto, kto chce na svojom aute kvalitné letné pneumatiky a vyberá si u profesionálov. Sledujte náš blog, v ktorom postupne rozoberieme každý nový dezén do najmenších detailov :)

Team AutoObuv.sk

Sledujte nás na sociálnych sieťach a budete mať prehľad o každej novinke v pneumatikách, diskoch a technológiách.

Nove instagram logo

Logofb

Novinky emailom

Chcete byť informovaný o novom tovare v našom sortimente, najnovších akciách a ponukách, ktoré pre vás pripravíme?
Prihláste sa k ich odberu e-mailom.

Facebook AutoObuv.sk pneumatiky